Från Helsingborg till Stanford och Silicon Valley – Helsingborgs Handelsförening

Handelsföreningen är en allmännyttig ideell förening som lämnar ekonomiskt stöd till individer, utbildning och forskning. Vi stöder näringslivets intressen och är en samlings-plats för det lokala näringslivet. Föreningen har ända från starten 1847 haft ett starkt engagemang för Helsingborg och regionen.

Oskar Wendt är bara 22 år gammal. Ändå har han redan hunnit genomföra ett flerårigt studieprogram vid anrika Stanford University i Kalifornien, där han i sommar tar examen. Det är en kostsam historia, men tack vare ett stipendium från Helsingborgs Handelsförening fick han det stöd som behövdes.

Den 15 juni avslutar han studierna i maskinteknik vid Stanford University och börjar på Tesla som systemingenjör. Där ska han arbeta med att utveckla armar och händer för företagets mänskliga robotar.

Drömde om rymden
På gymnasiet gick han det naturvetenskapliga programmet på ProCivitas i Helsingborg. De åren var hans fokus inriktad på rymden.

– Jag har alltid varit fascinerad av rymden, och att jobba inom rymdindustrin var min ursprungliga plan. Men det fanns inga riktigt bra utbildningar för det i Sverige, berättar han.

Istället vändes blicken mot USA och de framstående universiteten där.

Studerar avancerad maskinteknik
På Stanford studerar Oskar maskinteknik, eller mechanical engineering på engelska. En utbildning som kombinerar avancerad matematik och fysik med produktdesign och tillverkningsprocesser. Han har även läst ekonomi för att förstå hur tekniska innovationer ska implementeras i affärer.

– Det handlar om att designa produkter och förstå hur man bygger dem i stor skala, så kostnadseffektivt som möjligt. Det är en viktig pusselbit för att ta teknologiska idéer från ritbordet till verkligheten, säger han.

Han avslutar sin masterutbildning i juni, en accelererad examen som han tagit på samma tid som en vanlig kandidatexamen.

Även om intresset för rymden fortfarande är stort insåg han tidigt att det skulle vara svårt att arbeta inom den branschen som internationell student i USA.

– Det finns en regel som kallas International Traffic in Arms Regulations som gör det svårt att få jobb inom rymdindustrin som icke-amerikan, förklarar han.

Istället vände han sitt fokus mot robotik och ingenjörskonst, ett område där han snart ska bidra till Teslas banbrytande arbete med mänskliga robotar. Och företagets verksamhet i Palo Alto ligger bara fem minuter från Stanford.

– Dessa robotar har potential att revolutionera industrin och samhället. De kan arbeta dygnet runt och utföra uppgifter som är för monotona eller tunga för människor, säger han.

Fick stipendium från Helsingborgs Handelsförening
Att studera vid ett av världens mest prestigefyllda universitet är dyrt. För Oskar har stödet från Helsingborgs Handelsförening därför varit viktigt.

– Stipendiet har betytt väldigt mycket, både ekonomiskt och som en påminnelse om att det finns stöd hemifrån för unga som vill förverkliga sina drömmar, säger han.

Stipendiet kom han i kontakt med efter lite research, sedan pratade han också med en vän som tidigare fått stöd från föreningen.

– Det var verkligen smidigt. Ansökan var tydlig, med några konkreta frågor att svara på, säger han.

Ska se till så att Sverige satsar
Trots att Oskar nu blickar mot framtiden i Silicon Valley har han kvar en stark koppling till Helsingborg. Han ser också möjligheter att ge tillbaka till sin hemstad och Sverige. Inte minst genom att dela med sig av sin kunskap och erfarenheter.

– Jag hoppas kunna övertyga våra industriledare och bidra till att Sverige tar tillvara på de möjligheter utveckling ger. Det är viktigt att vi är tidigt ute och vågar satsa på robotik för att fortsatt vara konkurrenskraftiga, avslutar han.